:: دوره 26، شماره 1 - ( 6-1394 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 50-25 برگشت به فهرست نسخه ها
جایگاه کمی و کیفی جمعیت ایران در میان کشورهای اسلامی سال ۱۳۹۰ شمسی
الهام فتحی*
مرکز آمار ایران
چکیده:   (4762 مشاهده)

کشورهای مسلمان با وجود پیشینه‌ی تاریخی- اسلامی چندین هزار ساله و امور مشترک فرهنگی- دینی به‌عنوان غنی­‌ترین کانون فرهنگی تمدن جهان و دارا بودن منابع عظیم طبیعی، مزیت­‌ها و ظرفیت‌های توسعه‌­ای استثنایی، اغلب از مناطق کم‌تر توسعه‌یافته‌ی جهان محسوب می­‌شوند.

وسعت کشورهای اسلامی بیش از ۲۹ میلیون کیلومتر مربع شامل ۵۹ کشور و دارای جمعیتی بیش از یک میلیارد و پانصد و نود و دو میلیون نفر است. به‌عبارتی این کشورها با دارا بودن حدود ۲۰ درصد از مساحت خاکی جهان بیش از  ۴٫۲۲ درصد از جمعیت دنیا را درون خود جای داده­اند.

اعتقاد بر این است که آگاهی و شناخت نسبت به آمار و اطلاعات هر جامعه کمک شایان توجهی به برنامه‌­ریزی و سیاستگزاری کشورهای اسلامی می­‌نماید. لذا مطالعه‌ی حاضر به بررسی کمی و کیفی جمعیت و  ویژگی­‌های آن در کشورهای اسلامی پرداخته و سپس در هر شاخص جایگاه و موقعیت ایران را در میان کشورهای اسلامی نشان خواهد داد. به‌نظر می­‌رسد تعیین جایگاه ایران در میان کشورهای منطقه کمک مؤثری در برنامه­‌ریزی­‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و منطقه‌­ای کشور خواهد داشت.

یافته‌های این بررسی حاکی از آن است که ایران از جمله کشورهای پرجمعیت و پهناور منطقه محسوب شده و از  نظر شاخص­‌های کیفی جمعیت نیز در جایگاه نسبتاً مناسبی در میان کشورهای اسلامی قرار گرفته است. با وجود این لازم است که با افزایش شاخص امید زندگی در بدو تولد و کاهش سطح مرگ و میر کودکان کم‌تر از یک سال تلاش­‌های مضاعفی صورت پذیرد و از این حیث نیز جایگاه خود را در منطقه ارتقاء دهد.

واژه‌های کلیدی: جمعیت، کشورهای اسلامی، شاخص­های جمعیتی.
متن کامل [PDF 423 kb]   (3492 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/3/9 | پذیرش: 1395/3/9 | انتشار: 1395/3/9


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 1 - ( 6-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها