حمیدرضا نواب‌پور* ، مرضیه نزل‌آبادی
دانشگاه علامه طباطبایی
در آمارگیری‌های نمونه‌ای همواره با دو نوع خطا مواجه هستیم. خطای نمونه‌گیری و خطای غیرنمونه‌گیری. یکی از عمومی‌ترین خطاهای غیرنمونه‌گیری، بی‌پاسخی است. این خطا زمانی اتفاق می‌افتد که برخی از واحدهای نمونه‌ای مشاهده نشوند و یا مشاهده شوند ولی به برخی از پرسش‌ها پاسخ ندهند. پیش‌گیری کامل از این خطا امکان‌پذیر نیست ولی می‌توان آن را به‌طور قابل ملاحظه‌ای کاهش داد. بی‌پاسخی باعث اریبی و تورم واریانس براوردگرها و در نتیجه موجب کم‌دقتی آماره‌های آمارگیری می‌شود. دو نوع بی‌پاسخی وجود دارد. بی‌پاسخی واحد آماری و بی‌پاسخی قلم اطلاعاتی. روش‌های متفاوتی برای تعدیل اثر هر یک از آن‌ها معرفی شده است. وزن‌دهی و جانهی از جمله روش‌های تعدیل اثر بی‌پاسخی پس از گرداوری داده‌ها هستند. وزن‌دهی برای تعدیل اثر بی‌پاسخی واحد آماری و جانهی نیز برای تعدیل اثر بی‌پاسخی قلم اطلاعاتی به‌کار می‌روند. طرح‌های متعددی وجود دارند که می‌توان با آن‌ها نمونه را انتخاب کرد. طرح نمونه‌گیری مورد نظر در این مقاله طرح نمونه‌گیری دوفازی طبقه‌بندی است که در آن بی‌پاسخی رخ داده است. هدف‏‏، براورد واریانس میانگین نمونه‌ای در این طرح نمونه‌گیری با استفاده از روش براورد واریانس جک‌نایفی است. همچنین در قالب یک مطالعه‌ی شبیه‌سازی براوردگرهای واریانس جک‌نایفی برای دو براوردگر (سوم و چهارم) از چهار براوردگر معرفی‌شده، محاسبه می‌شوند و از نظر کارایی نسبی و ضریب تغییرات با هم مقایسه می‌شوند. مجموعه داده‌های مورد استفاده در این مطالعه‌ی شبیه‌سازی، داده‌های حاصل از طرح آمارگیری هزینه و درامد خانوارهای شهری در سال ۱۳۹۴ مرکز آمار ایران است.
واژه‌های کلیدی: بی‌پاسخی، جانهی، براورد واریانس جک‌نایفی، نمونه‌گیری دوفازی، وزن‌دهی.
دریافت: 1397/5/12 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1398/5/15

Navvabpour H, Nazlabadi M. Estimating Variance of the Sample Mean in Two-phase Sampling with Unit Non-response Effect. مجله‌ی بررسی‌ها 2018; 29 (1) :61-78

نواب‌پور حمیدرضا، نزل‌آبادی مرضیه. براورد واریانس براوردگر میانگین جامعه‌ای در نمونه‌گیری دوفازی در حضور بی‌پاسخی واحد. مجله‌ی بررسی‌های آمار رسمی ایران. 1397; 29 (1) :61-78