:: ::
بررسی عوامل اجتماعی و جمعیتی مؤثر بر الگوی خدمات مصرف سلامت سالمندان
محمد شیری* ، اشکان شباک
پژوهشکده آمار
یکی از مهم‌ترین پیش‌زمینه‌های سیاست‌گذاری و اعمال اقدامات مداخله‌ای، شناسایی وضعیت سالمندان در بستر اقتصادی، اجتماعی، تحولات جمعیت و سلامت جسمانی و روانی است. شناخت ویژگی‌ها و الگوی بهره‌مندی سالمندان از خدمات سلامت در کشور، می‌تواند در بهبود و توسعه نظام سیاستی سالمند محور در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سلامت و چالش‌های پیش‌روی آن از اهمیت و ضرورت بالایی برخوردار باشد. اهمیت این موضوع با علم بر این‌که کشور ایران در سال‌های آتی با مسأله سالمندی جمعیت مواجه خواهد شد، دوچندان می‌گردد.
به‌منظور مطالعه الگوی بهره‌مندی از خدمات سلامت سالمندان از داده‌های ثانویه طرح آمارگیری بهره‌مندی از خدمات سلامت در کشور استفاده شده است. این طرح در سال ۱۳۹۳ با ۲۲۴۷۰ هزار خانوار معمولی ساکن و گروهی کشور با هدف مطالعه حجم و کیفیت خدامت بستری و سرپایی ارائه‌شده در کشور انجام شده است. در این پژوهش سالمندان کشور ایران (جمعیت ۶۰ سال و بالاتر) به‌عنوان جامعه هدف مورد نظر بوده و وضعیت بهره‌مندی این جمعیت از خدمات سرپایی و بستری مورد مطالعه قرار گرفته است. افزون بر این، وضعیت بهره‌مندی سالمندان از خدمات سلامت به‌تفکیک ویژگی‌های خاستگاه سکونتی، جنس، سن، ترتیبات زندگی، وضعیت اشتغال و وضعیت تأهل مورد مطالعه قرار گرفته است.
نتایج نشان داد که ۷/۳۸ درصد از کل جمعیت کشور نیازمند بهره‌مندی از خدمات بستری هستند. ۱۶/۴۸ درصد سالمندان (۶۰ سال و بالاتر) نیاز به بهره‌مندی از خدمات بستری دارند. بنا بر این، سالمندان بیش از دو برابر کل افراد جامعه نیازمند بهر‌ه‌مندی از خدمات بستری بوده‌اند. متوسط هزینه یک‌بار بستری برای سالمندان بستری‌شده برابر با ۱۶۷۲۴۲۰ تومان بوده که در مقایسه با سطح ملی یک‌بار هزینه بستری (۱۴۴۶۲۱۴تومان) در سطح بالاتری قرار دارد.
واژه‌های کلیدی: بهره‌مندی از خدمات سلامت، سالمندی، ترتیبات زندگی، خدمات سرپایی، خدمات بستری
دریافت: 1401/9/15 | پذیرش: 1402/1/28

برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها